Alle bekende vouwwagen merken

Je hebt er lang over nagedacht, maar je bent eruit! Vanaf nu ga je met een vouwwagen op vakantie. Niet elke vouwwagen is hetzelfde, dus welke kies je en welk merk past het beste bij jou? Er zijn meerdere systemen en meerdere “looks” op de markt.

Beste vouwwagen merken

Aart Kok heeft alle bekende vouwwagen merken voor je op een rijtje gezet.

Aart Kok vouwwagens

De historie van Aart Kok Adventure gaat ver terug. Als importeur heeft Aart Kok, de man achter het merk Aart Kok en Zambezi, bij het Deense vouwwagenmerk Combi-Camp, vele veranderingen doorgevoerd. In 1996 werd het tijd om een eigen tenttrailer te gaan produceren. Samen met Piet de Waard ontwikkelde hij de Zambezi. In het decennia erna werden er op de Zambezi 3 verschillende tenten gemaakt. De Original, die het meest op een piramidetent lijkt, de Karsten met een opblaasbare voortent en de PLUS, geschikt voor een gezin met extra slaapplaatsen voor 2 kinderen. Vanaf 2008 volgden er ook 2 softtop varianten: de River Camp en de River Lodge.

Naast de Zambezi kwam er in 2005 de eerste Aart Kok vouwwagen: de Tundra. Deze tunneltent op wielen beschikt over 2 lattenbodems voor 2 personen. Sinds die tijd is er geen jaar meer voorbij gegaan, zonder een nieuw model te introduceren. De Kariba, Kavango en Kampala hebben ook 4 slaapplaatsen op een lattenbodem. De Livingstone en de Tuareg beschikken over Super Size bedden van breedte tot lengteslapers.

Alpenkreuzer vouwwagens

De Alpenkreuzer, wordt ook wel de moeder der aller vouwwagens genoemd. Oorspronkelijk komt ze uit voormalige Oost-Duitsland. In 1958 is het bedrijf Eelart Kramer Sliedrecht (EKS) begonnen met het importeren van deze tentwagens. Na wat omzwervingen is het merk nieuw leven ingeblazen. De gebroeders Kramer van EKS beleefden in de jaren ‘80, gouden tijden. Er werden zo’n 4.000 Alpenkreuzers per jaar verkocht. Na de Duitse hereniging staakte de productie in Olbernhau.

Het heeft nog 50 jaar geduurd, voordat er in 2006 een einde kwam aan het merk, door afnemende belangstelling. De firma Gerjak nam het merkrecht over maar ook zij eindigden in 2012 met een faillissement. Voortent fabrikant Doréma verkreeg later de merkrechten en lanceerde in 2017 drie nieuwe modellen die nu in Slovenië gebouwd worden.

Cabanon vouwwagens

Voorheen leverde het Franse Cabanon, de tenten voor het Engelse vouwwagenmerk Conway. Nadat Conway failliet ging, kreeg Cabanon de bouwtekeningen van de vouwwagen in handen. Hiermee startte het bedrijf zelf zijn eigen vouwwagenlijn. De Cabanon vouwwagens worden gemaakt in Duinkerken, Frankrijk. Naast de vouwwagens maken zij sinds 1959 ook tenten voor allerlei verschillende doeleinden, disselbakken en buitenkeukens.

Camp-Let vouwwagens

De eerste Camp-Let is in 1956 gebouwd door Christian Nissen in het Deense Gram. Dertien jaar later, in 1969, ontstond de Camp-Let eigenlijk zoals hij er tegenwoordig uitziet. Een kleine en lichte vouwwagen met een tent voor meerdere personen.

Momenteel komen de Camp-Let modellen uit Arnum, Denemarken. De bak en het deksel zijn van polyester. Bij alle modellen kun je kiezen uit verschillende tent- en keukenopties. Sinds 2016 zijn zij onderdeel geworden van de Oaking Group, waar ook voortent fabrikant Isabella toebehoort. Isabella naait al ruim 20 jaar de tenten voor de Camp-Let vouwwagens.

Campooz vouwwagens

De mannen van Campooz zijn begonnen met hun merk, puur uit passie voor het kamperen. Het merk is nog jong en bestaat een paar jaar op de vouwwagenmarkt. Ze worden gemaakt in Assen, Nederland.

Het idee achter de Campooz vouwwagen komt uit Australië. Daar zie je de aanhanger rijden, met een daktent er bovenop. De uitstraling is stoer en grof. Het idee is eenvoudig.

Campwerk vouwwagens

Net zoals Campooz is de Campwerk vouwwagen gebaseerd op een daktent gemonteerd op een aanhanger. Het Duitse merk is gevestigd in Bochum. Sinds een paar jaar heeft het merk nu ook een eigen vestiging in Nederland, waar zij de vouwwagens, luifels en daktenten kunnen laten zien.

Comanche vouwwagens

Deze vouwwagen komt uit Spanje en wijkt af van de standaard vouwwagen. De fabriek ligt in Les Cabanyes, net onder Barcelona. De wagens zijn extra licht en compact, zodat ze zelfs door een motor getrokken kunnen worden. Het is dan ook een eenvoudige wagen. In Nederland wordt door de fa. de Wit uit Schijndel, het merk geïmporteerd.

Combi-Camp vouwwagens

De Combi-Camp vouwwagen komt uit Denemarken en bestaat al meer dan 55 jaar. Er zijn vele modellen geweest door de jaren heen, hetgeen ook te zien is op de historie-pagina van het merk. Er zijn meer dan 100.000 vouwwagens verkocht van het merk in 27 landen.

Nadat Aart Kok in 1995 eerst importeur werd voor Nederland, heeft hij in 2010 het merk kunnen overnemen. De wagens worden nog steeds in Denemarken geproduceerd en van daaruit gedistribueerd over diverse landen in Europa.

Easy Caravanning vouwwagens

In 2019 heeft Easy Caravanning de Take Off geïntroduceerd. De Take Off heeft een vaste wagenbak met hefdak en lijkt daarin op een caravan. Tussen de 2 schalen in, zit het tentdoek. Trek je de klep omhoog, dan staat hij. Het merk is gevestigd in Boxtel.

Europa Camper vouwwagens

Het zusje van Cabanon is Europa Camper en komt uit dezelfde fabriek in Frankrijk. De vouwwagens hebben een zeer ruime tent en zijn geschikt voor de grote gezinnen.

Holtkamper

In 1928 startte Jelle Holtkamp senior zijn bedrijf in de verkoop van tenten. Zijn tentenlijn werd in de vijftiger jaren uitgebreid met vouwwagens. De tweede generatie Holtkamp nam het stokje over en kwam in 1983 met zijn eerste model. Het in Emmen en Bunnik gevestigde bedrijf ging in 2017 over van eigenaar. Sinds die tijd is de Holtkamper vouwwagen te zien in Boxtel bij de Vouwwagenspecialist, in Utrecht en Emmen. Samen met de Take Off behoort Holtkamp tot de Easy Caravanning groep.

Jamet vouwwagens

Uit de fabriek in Mamers Frankrijk komt de Jamet vouwwagen. Zij maakt onderdeel uit van de Trigano familie. Het merk is al meer dan vijfentwintig jaar actief op de Nederlandse markt.

Oz Trail vouwwagens

De Oz Trail komt uit Australië en is ontwikkeld door Joe Viglione, zo’n 20 jaar geleden. Joe begon eerst met het maken en vereenvoudigen van tenten om vervolgens over te gaan op de vouwwagens. Tegenwoordig behoort de Oz Trail tot de Trigano familie en komt deze uit Mamers, Frankrijk. Het concept is gebaseerd op de aanhanger met daktent.

Raclet vouwwagens

Het bedrijf werd gestart met de verkoop van vrijetijdsproducten, zoals tenten, rugzakken en slaapzakken. Later kwamen daar de vouwwagens bij. Het merk is opgericht in Parijs in 1919. Sinds 1960 komen de producten uit de fabriek in Mamers.

Smitveld vouwwagens

Theo Smitveld raakte geïnspireerd door zijn eigen de Waard tent, alvorens hij een vouwwagen ontwikkelde met dezelfde looks. In de jaren ’90 bouwde hij naast zijn woonhuis zijn eerste vouwwagen naar eigen ontwerp. Toen er belangstelling voor bleek te ontstaan, is de vouwwagen in productie genomen.

Trigano vouwwagens

In de fabriek in Mamers Frankrijk bouwt Trigano al 40 jaar vouwwagens. Daar de Raclet uit dezelfde fabriek komt, zie je veel overeenkomsten tussen deze twee merken.

Weekender vouwwagens

Deze lichte vouwwagen is ontworpen door René Keizer in Enschede, wiens grootste wens was, de vouwwagen te kunnen trekken achter zijn Smart. Daar het max trekgewicht 300 kg was, heeft hij besloten zijn eigen vouwwagen te ontwerpen. Deze vouwwagen is gebaseerd op een aanhanger met daktent.

Jouw ideale vouwwagen kopen

Hoe kies je uit alle vouwwagen merken en modellen de meest passende vouwwagen? Aart Kok helpt je graag op weg met een handig stappenplan. Door antwoord te geven op onderstaande vragen ontstaat er een duidelijk beeld van jouw wensen en voorkeuren en kom je een stap dichter bij jouw ideale vouwwagen.

  • Ga je veel doorreizen?

    Blijven jullie de hele vakantie op dezelfde camping op gaan jullie verschillende plekken bezoeken tijdens de vakantie? Voor de kampeerder die veel doorreist, is een vouwwagen merk met een makkelijk opzetsysteem een aanrader.

  • Wat is de vakantiebestemming?

    Staat de vakantie voor jou gelijk aan warme temperaturen of kies je liever voor een graadje lager op de thermometer? Het klimaat van een land kan belangrijk zijn bij de keuze van het tentdoek. Bezoek je altijd warme landen, kies dan voor een tentdoek dat goed ademt en een tent met veel ventilatie. Een goed isolerende tent met binnententen is een must bij koudere bestemmingen, zo blijft het in de slaaptent behaaglijk warm.

  • Wat vind je mooi?

    Gaat de voorkeur uit naar een vouwwagen die meer op een caravan lijkt, of op een tent? Ook de vorm van de tent, de belijning, het kleurgebruik, het materiaal en de hoeveelheid ramen speelt een rol.

  • Met hoeveel personen ga je kamperen?

    Gaan jullie met z'n tweeën op vakantie of met het hele gezin op pad? De gezinssamenstelling heeft een belangrijke invloed op de keuze voor een bepaalde vouwwagen. Vergeet ook niet dat de gezinssamenstelling in de loop der jaren kan veranderen. Fijn is het dat sommige modellen vouwwagen optioneel zijn uit te breiden met extra zijtenten en slaapcabines.

  • Wel of geen keuken?

    Niet elke vouwwagen beschikt over een vaste keuken, soms zijn keukens optioneel toe te voegen. De ene kampeerkeuken is uitgebreider dan de andere. Bepaal van tevoren of je van plan bent om op de camping te gaan koken en welke kampeerkeuken gewenst is.

  • Wat is het budget?

    Tot slot speelt natuurlijk ook het budget een belangrijke rol bij de keuze voor een vouwwagen. Sommige vouwwagenmerken hebben een breed scala aan prijsklassen, andere merken zitten vooral in het lage of juist hogere segment.