De vouwwagen schoonmaken: 5 tips

Heb je een nieuwe vouwwagen en wil je die zo goed mogelijk onderhouden? Je vouwwagen goed schoonmaken is belangrijk om hem zo lang mogelijk mee te laten gaan. Doe dit het liefst na iedere kampeertrip. Het tentmateriaal blijft op deze manier in goede staat en je voorkomt schade door vocht, vuil en schimmel. Aart Kok helpt je bij de schoonmaak van de binnentent en het tentdoek van je vouwwagen.

Tip 1. De vouwwagen schoonmaken: zo begin je

Allereerst, zorg voor de juiste materialen en voorbereidingen. Bij een grondige schoonmaak denk je misschien aan krachtige schoonmaakproducten, maar dat raden wij juist af. Met veel schoonmaakmiddelen tast je de kwaliteit van het tentdoek aan. Zorg liever dat je de tent schoonmaakt met lauwwarm water en dat je de vouwwagen droog inpakt voordat hij teruggaat naar de stalling. Hiermee voorkom je schimmel en andere vochtplekken die je er moeilijk uit krijgt.

Dit heb je nodig bij het schoonmaken van je vouwwagen

  • Een zachte borstel
  • Een stofzuiger
  • Een teiltje met lauwwarm water
  • Handschoenen om vetvlekken tegen te gaan
  • Voor hardnekkige vlekken gebruik je schoonmaakmiddelen speciaal bedoeld voor onze vouwwagens

Tip 2. De binnentent van je vouwwagen wassen

De binnentent van je vouwwagen kun je afzonderlijk wassen, maar dit is meestal niet nodig. Goed luchten is al voldoende om muffe geuren weg te krijgen en zand en vuil veeg je weg met een zachte borstel.

Helpt dit niet voldoende, laat de binnentent dan chemisch reinigen.

Besluit je de binnentent toch te wassen? Gebruik dan een kort en koud programma, spoel goed uit en laat goed drogen. Droog de binnentent aan de lucht, dus niet in een droger. Na het drogen aan de waslijn ruikt de binnentent weer heerlijk fris!

Tip 3. Schoonmaken tentdoek vouwwagen

Het tentdoek van je vouwwagen schoonmaken? Het begin is er als je de tent opgezet en wel laat drogen. Op deze manier staat er spanning op het tentdoek en is schoonmaken makkelijker. Modder en vogelpoep veeg je het beste weg als het is opgedroogd. Klop het ergste zand en vuil van het tentdoek af en gebruik waar nodig de zachte borstel. Een stofzuiger is nog effectiever.

Zie je toch nog vuil en vlekken? De vouwwagen tent reinigen doe je met lauwwarm water in combinatie met een borstel of zachte doek. Neem vooral de spat- en slikranden goed mee, hier kan veel modder op zitten. Bij hardnekkig vuil gebruik je dit schoonmaakmiddel om vlekken te verwijderen.

Vouw het tentdoek pas op als deze volledig droog is.

Tip 4. De ramen van de vouwwagen schoonmaken

Kun je moeilijk door de ramen van de tent heen kijken? Maak dan schoon met alleen lauwwarm water. Schoonmaakmiddelen beschadigen de beschermende laag op de ramen die veroudering door uv-licht tegengaat. Gebruik daarom alleen een speciaal product voor het schoonmaken van tentramen.

Tip 5. Haringen, tentstokken en het grondzeil schoonmaken

Vergeet niet de haringen en het grondzeil schoon in te pakken. Dat maakt je volgende kampeertrip een stuk aangenamer. Dit kan gewoon met lauwwarm water. De tentstokken neem je met een vochtige doek af. Is alles weer droog? Dan berg je alles op in de vouwwagen.

De vouwwagen nat inpakken, kan dat?

Ben je niet in de gelegenheid om de tent droog in te pakken, doordat het hard blijft regenen? Dan kun je schimmel krijgen. Probeer dit te voorkomen en pak de tent weer zo snel mogelijk uit en laat hem grondig drogen. Dit kan op een veldje, parkeerplaats of een dagcamping.

Hopelijk weet je nu voldoende over de schoonmaak van je vouwwagen! Meer weten? Kijk voor meer tips en service op onze website.