Aart Kok Zambezi River Lodge hardtop vouwwagen kopen

De Zambezi hardtop-vs-softtop!

Geplaatst op 1 maart 2017

Wat een eer; mochten we toch zomaar de nieuwste telg uit de Zambezifamilie testen! We zijn fanatieke kampeerders en trekken er vaak op uit met onze eigen Zambezi: de Zambezi River Lodge softtop One-20 uit 2010. Daarvoor hebben we diverse ‘De Waard’ tenten gehad, maar door rugproblemen, zijn we overgestapt op de Zambezi. Dus ja, ervaringsdeskundigen zijn we wel. Toen Aart Kok ons vroeg of we een keer op pad wilden gaan met de hardtop om hem te testen, voelden we ons zeer vereerd en twijfelden we geen moment!

 

  • Het inmiddels overbekende zonnetje van het Zambezi logo. Voor de hardtop versie speciaal in spiegelend folie uitgevoerd. Zo heb je altijd je eigen zonnetje bij je en kun je stralen op de camping.

Daar gingen we dan, op pad met ‘Zambezi-River-Lodge-hardtop’ richting de Belgische Ardennen om een kort weekje te kamperen.

Wat gelijk opvalt is de kleur en de stoere uitstraling van de wagen. Hoewel de softtop al een erg stoer uiterlijk heeft, wint de hardtop! En ook hier is de wegligging weer fantastisch. Eén nadeeltje misschien (geldt voor beide wagens): hij ligt zo goed achter de auto, dat je soms vergeet dat je wat achter je auto hebt liggen en je op je kilometerteller moet blijven kijken…. (je rijdt zo te hard, zeker in Nederland).

  • Bij aankomst wordt er eerst ingeschreven bij de receptie. Meteen een mooi moment om de hele tenttrailer even goed op de foto te zetten.
  • De achterkant van de Zambezi River Lodge hardtop. Is hij niet mooi?!

Toegegeven: we waren wat sceptisch over de hardtop, want hoe moet dat dan op een schuine plek? Aangezien wij toch graag kamperen in bergachtige gebieden, was dit voor ons toch wel een uitdaging. Eenmaal aangekomen op de camping, hebben we bewust geen rechte plek uitgezocht. Het is even puzzelen met de levels, maar wanneer je dat doorhebt, staat hij snel. Even op de buitenste hoekpunten een of 2 blokjes en hij ligt stabiel en waterpas op de vloer. Omdat we maar eenmalig erop gingen met de hardtop, was ons aangeraden om de opzetmethode te hanteren die we gewend waren bij de softtop. Dit was wel zo makkelijk. Anderzijds was dit wel jammer, omdat we hierdoor niet konden uittesten of het opzetten daadwerkelijk sneller ging.

  • Het uittrekken van de River Lodge tent is makkelijk door één persoon te doen. Als een markies trek je de tent uit.
  • Na het uittrekken van de tent, dienen de tentbuizen op spanning gezet te worden. Ter indicatie hebben wij met een palletje aangegeven waar je ongeveer moet zijn. Eenmaal staand op de camping, kun je met de stokklem de boog op de juiste spanning zetten. Vooral de rek en krimp van het katoenen doek speelt hierbij een belangrijke rol.

Het opzetten is voor ons inmiddels kinderspel, dus de basis stond zo. Het enige wat wij nog moesten uitzoeken, is het zijkuipje (de deksel van de wagenbak is nl. niet net zo breed als de wagentent, dus het laatste stukje is een inritskuipje). En het inritsen van het zijtentje en de opbergvakken. Eenmaal uitgevonden, leverde dat een leuk hoekje op. Als je hem zonder slaaptent gebruikt, dan zouden we er kratten hebben neergezet of tassen. In het slaaptentje past 1 kind in en doordat het slaaptentje aan de achterkant ook open kan (en je dus je gordijnen kan opendoen), creëer je echt een leuk hoekje. Wellicht is zo’n zijtentje ook wel wat voor de softtop?

  • Eén van de leuke voordelen van de hardtop versie op de River Lodge tent, is het kindertentje. Door de vaste maatvoering van het deksel houdt u een stukje tent over. Dit is handig opgevuld met een kuilzeiltje. Plaatst u hier de kindertent in, dan beschikt u over een extra slaapplaats voor uw kind. Zonder de slaaptent is deze plek ideaal voor het plaatsen van uw bagage, toiletje of misschien claimt de hond wel deze grote “mand”.
  • Even chillen! Lekker een eigen plekje, maar toch in de wagentent bij je ouders in de buurt. Overdag ideaal om even te “hangen” met je tablet.
  • Onder het bed, massa’s ruimte voor bagage. Op het bed ligt je hele wagentent, daar bovenop kun je gerust nog je luifel neerleggen of andere doeken. De hoge kuipdeksel die de Zambezi afsluit, biedt door zijn opstaande rand nog wat extra ruimte.
  • Het bed ligt in de Zambezi River Lodge hardtop een stukje lager in de bak. Dit heeft als prettig gevolg dat de ruimte tussen matras en hemel binnentent groter is dat bij de softtop variant. Voor een aantal mensen een groot voordeel.

Alles staat, laat de vakantie maar beginnen!! Het weer zat die week niet echt mee. Veel regen en veel last van zgn. valwinden, afgewisseld met een heerlijk zonnetje. De Zambezi heeft dus echt een goede ‘weer-test’ gehad. Wat je vaak ziet bij nieuwe katoenen tenten die de volle laag regen krijgen (dag nummer 2 was uren non-stop regen), dat ze de eerste keer doorslaan op diverse plekken. Dat was hier niet anders. Niet ernstig overigens en nadat hij goed was aan gedroogd, bleef hij de volgende regenbui wel droog.

  • De voorwand kan op vele manieren gebruikt worden. Hier staat de linker wand op 1 stok, zodat het niet kan inregenen in de voortent. Het geeft de tent een “Tipi” look.
  • Wat een fraai decor op de camping. De Zambezi River Lodge hardtop in gezelschap met de 2 kleine De Waard tentjes.

We zijn gewend om in een ‘de Waard’ tent te kamperen. Deze zijn gemaakt voor de waddeneilanden en moeten dus een hoop wind trotseren. We hebben behoorlijk wat tenten en tarpen de lucht in zien gaan die week, maar de Zambezi heeft de windtest goed doorstaan! Alleen is er 1 stok gesneuveld die onder de luifel stond (de voorwand diende als luifelverlenger), maar verder gaf hij nagenoeg geen ‘kik’ .

Ook kregen we een disselschort meegeleverd. Deze kun je bevestigen onder je keukenblok, zodat je uit de wind blijft zitten. Enerzijds logisch, anderszijds vangt hij hierdoor ook meer wind en wordt hierdoor ook minder stabiel. Wij hebben hem dan ook niet gebruikt. De voorwanden wel. Deze hebben we zelf ook, maar gebruiken ze bijna nooit. Het was geen overbodige luxe dit keer en wellicht dat we ze nu ook vaker gaan gebruiken.

  • Samen met de 2 kleine De Waardjes, heeft de Zambezi het altijd prima naar zijn zin.
  • Niet alleen regen gehad, André zit voor zijn tent, heerlijk van het zonnetje te genieten. De voorwanden zijn als extra luifel naar voren toe uitgespannen.

Bij een softtop heb je een kuipzeil en is de instap laag. Bij een hardtop moet je altijd over een hoge drempel stappen. Dit kun je als hinderlijk ervaren, maar het heeft ook weer een aantal voordelen kwamen wij achter: je hebt geen vieze inloop in je binnentent, het blijft mooi schoon en de troep waait niet naar binnen. Bovendien stap je uit bed op een warmere vloer. En: de hoge instap went snel.

Aart Kok vouwwagen kopen

Wat wel een minpuntje is, is het laadvermogen van de hardtop (in vergelijking met de softtop). Doordat het bed in de wagenbak valt en niet zoals bij de softtop op de wagenbak, is het laadvermogen een stuk minder. Overigens nog ruimschoots voldoende, zeker als je overstapt van tentkamperen naar een tenttrailer, maar als je de ruimte eenmaal gewend bent….

En de deksel van de wagen is best zwaar. Prima te doen met zijn tweeën, maar voor 1 persoon behoorlijk zwaar. Overigens zat bij ons de tent niet aan de deksel vastgeritst tijdens het op- en afbreken, waardoor de deksel door kan klappen. Als deze er wel aan zit, blijft de deksel halverwege hangen en kun je hem wel in je eentje uitklappen.

Overall hebben we een topweek ervaren met de Zambezi River Lodge Hardtop, cross-road. Hij trok op het veld de nodige aandacht en hebben we diverse rondleidingen gegeven aan geïnteresseerden.

Dank jullie wel ‘team Aart Kok’ voor het uitproberen van de jongste familielid!

Groeten, Fam. Hilhorst.

Ben je enthousiast geworden over Aart Kok? Bekijk dan al onze vouwwagens voor een overzicht van de verschillende modellen die wij aanbieden.

Terug naar ervaringen