Wat is het toegestane gewicht van een vouwwagen?

Een vouwwagen is een ideale oplossing als je op groot oppervlak wilt kamperen, maar de caravan te zwaar is voor de auto. Met een vouwwagen ben je wat flexibeler en ervaar je het echte kampeergevoel. Wat is het maximale vouwwagen gewicht eigenlijk? En hoe weet je of je met jouw auto een geremde of ongeremde vouwwagen nodig hebt? Lees hier alles wat je moet weten.

Gewicht vouwwagen

Een vouwwagen is meestal niet zwaarder dan 750 kg. Dit betekent dat je met een rijbewijs B uit de voeten kan. Boven de 750 kg heb je rijbewijs B+ of BE nodig. Alle Aart Kok vouwwagens zijn onder de 750 kg.

Welk gewicht vouwwagen kan mijn auto trekken?

Wil je de geschikte vouwwagen voor jouw auto aanschaffen? Doe de kentekencheck op de site van het RWD en ontdek welk ledig gewicht vouwwagen jouw auto mag slepen. Ook ontdek je aan de hand van het trekvermogen of je een geremde of ongeremde vouwwagen kiest.

Geremde of ongeremde vouwwagen

Vouwwagens bestaan geremd en ongeremd. Oftewel: met of zonder reminstallatie. Dit is verplicht als de vouwwagen meer weegt dan een lege auto. De Aart Kok vouwwagens zijn altijd geremd.

Afmetingen vouwwagen

De vouwwagen afmetingen zijn natuurlijk handig om te weten. Als je auto de draagkracht heeft om de vouwwagen te trekken, dan kun je hem gerust koppelen. Goed om te weten: de vouwwagen is nooit breder dan de auto inclusief spiegels. Na een paar keer proefrijden merk je daarom al snel dat het rijden met een vouwwagen erg soepel gaat.

Bij het uitklappen van de vouwwagen is het goed om te weten hoe groot het oppervlak is, zodat je weet hoe groot de campingplaats moet zijn. Bewaar de gegevens van de vouwwagen afmetingen dus goed.

Totaalgewicht en kogeldruk

De kogeldruk, ofwel de verticale last, laat zien wat de maximale druk is die verticaal op de trekhaak uitgeoefend mag worden. Bij een te hoge kogeldruk ligt de auto minder goed op de weg, rijd je minder zuinig en heb je minder grip op de voorkant van de auto. Bij een lage kogeldruk kun je tegen dezelfde problemen aanlopen. Een kogeldruk rondom de maximale druk is dus het beste aan te raden.

Check voordat je de vouwwagen inpakt, altijd de kogeldruk van de auto.  Elke auto heeft een maximale kogeldruk, variërend van 50 of 80 kg. Met behulp van een kogeldrukmeter meet je na of je goed zit.

Lichtgewicht vouwwagen

Kampeer je zonder kinderen? Dan is een kleine, lichtgewicht vouwwagen voor twee personen een compacte en duurzame optie. Met een lichtgewicht vouwwagen verbruik je minder benzine en kun je met een kleine auto goed vooruit! Aart Kok heeft diverse kleine vouwwagens die aan jullie wensen voldoen!

Het verschil tussen symmetrische en asymmetrische vouwwagens

Er bestaan in grote lijnen twee soorten vouwwagens: symmetrisch en asymmetrisch. Het verschil zit in de indeling van de vouwwagen.

Symmetrische vouwwagen

Bij een symmetrische vouwwagen klap je vanuit de wagen twee bedden opzij, die worden ondersteund met poten op de grond. Dit is ideaal als de grond niet helemaal gelijk is, want de bedden van de vouwwagen verstel je los van elkaar tot deze op de ideale positie staan.

Je kiest een symmetrische vouwwagen als je kampeert met meer dan twee personen. Onder de slaapcabines kunnen twee extra slaaptentjes gehangen worden. Met de vier bedden kunnen tot wel acht personen in de vouwwagen slapen. Gebruik je niet alle vier de bedden? Dan houd je een ideale opslagruimte vrij voor kleding, wandelspullen of overige bagage.

In het midden van de wagen blijft een woongedeelte vrij. Naast beide bedden kun je zitten op bankjes en je klapt daartussen de eettafel naar boven. Je kunt hier fijn zitten als het buiten koud is of regent. Aan de voorkant van de wagen zet je een voortent en/of luifel vast. Maak je kampeerbeleving helemaal af met een keuken in de voortent van de vouwwagen!

Asymmetrische vouwwagen

Wat de naam al doet vermoeden: een asymmetrische vouwwagen klapt op een andere manier uit en de indeling van slaapplekken is anders. Je kunt de vouwwagen in de lengte of breedte uitklappen en de bak vormt een slaap- of woonruimte.
Je bent minder tijd kwijt bij het opzetten van dit type vouwwagen. Het uitklapgedeelte bestaat uit slaap- of zitruimte.

Vind de ideale vouwwagen!

Ben je op zoek naar de perfecte vouwwagen? Aart Kok geeft je graag advies. Bekijk onze vouwwagens in onze showroom en stel ons gerust al je vragen.