Aart Kok vouwwagen kopen

Links rijden in Schotland met de Zambezi

Geplaatst op 1 april 2016

Met de Zambezi links rijden in weer en vooral heel veel wind… We konden er niet omheen, we zijn intussen met de Zambezi in alle landen om ons heen geweest. En dat links rijden, dat valt toch best wel mee, toch? Dus, vol goede moed een retour met de veerboot IJmuiden-Newcastle geboekt, en een bezoek aan de Farne Islands, Bass Rock, Skye en Inverness, dat was de planning. Is het andere vouwwagen bezitters ook wel eens opgevallen? Ook dit keer staan we met de klapkar keurig op tijd in de rij bij de veerboot, en mag je als een van de laatsten aan boord. (Op IJsland in 2007 moesten we daardoor zelfs achteruit van de veerboot af!)De heenreis was nogal onstuimig. Het waaide flink, sommige mensen aan boord waren erg stil en zagen wat witjes…Vanuit Newcastle in noordelijke richting vertrokken, gelijk een stuk of wat rotondes en je bent er doorheen. Dat links rijden viel wel mee.Onze eerste reisdoel was een camping in de buurt van de Farne Islands. Nog steeds veel wind, dus een open camping aan de weg zagen we niet zitten. We kozen voor Budle Bay Campsite, vlakbij de gelijknamige baai en gelegen aan een riviertje tussen de bomen.Eerst maar eens naar Holy Island, vanwege de wind varen ze niet naar de andere eilanden. En Holy Island is een eiland met een toegangsweg, maar die is alleen met laag water te berijden! Dus je moet het bezoek echt plannen.Er is een klein dorp en een oud kasteel, en we zagen langs de kust diverse zeehonden in het water zwemmen.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

De Farne Islands De volgende dag dan toch een dagtocht geboekt naar de Farne Islands, waarbij we ook op twee van de eilanden zijn geweest om de daar broedende vogels te bezoeken. Er is toezicht, en voor het bezoek aan elk eiland moet je ook nog weer betalen, dat zit niet bij de bootprijs in! Maar er is voor ons wel veel te zien: diverse broedende zeevogels die je vanaf de duidelijk aangegeven paden behoorlijk dicht kan benaderen. Prachtig om te fotograferen, al blijft een langs vliegende papegaaiduiker met vis in zijn bek nog steeds de mooiste uitdaging. Op Inner Farne is het uitkijken: daar broeden Noordse sterns. Als je daar dicht bijkomt dan vallen ze je aan en pikken ze op je hoofd. En je loopt vlak langs de nesten, dus moet je een pet op! Dan nog pikken ze soms naar je oren, of ze laten iets op je vallen. Grappig detail: op een bordje bij de ingang van de (niet meer in gebruik zijnde) kapel staat: Pas op, er loopt een kuiken rond, ga er niet op staan…

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Bass Rock Nee, we waren geen “member”, maar evengoed welkom bij de (onlangs verplaatste!) Camping Dunbar van de Camping and Caravanning Club (C&CC), even oostelijk van Dunbar. Een nieuw terrein, nog lage boompjes, deels met gravel verharde plekken en natuurlijk een spic en span toiletgebouw. Omdat wij geen stroom gebruiken, konden we op de mooiste plek van de camping gaan staan: op het eind van een omhoog lopend gedeelte, gewoon op het gras, met prachtig uitzicht op Bass Rock!

Om Bass Rock te bezoeken moet je erg lang van tevoren reserveren. Er mogen per dag 12 mensen aan land, en het kost de nodig ponden. Wij wilden echter wel mee met een snelle rubberboot (in waterdichte overall, echt wel nodig!!!) om er even omheen te varen. En zo krijg je toch een mooi beeld van de grootste kolonie broedende Jan van Genten ter wereld. Maar is dat enorme blok basalt in de zee nu wit van de vogels of van wat ze er achterlaten?

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Fort William Van onze schaatsreis, elk jaar naar de Weissensee in Oostenrijk, kennen wij een Nederlands stel die naar Schotland zijn geëmigreerd. Ze wonen in de buurt van Fort William en we hebben ze thuis opgezocht. Een complete verassing! Ze waren erg blij met een door ons meegenomen Nederlandse zak muntendrop. Omdat ze erg bekend zijn in deze omgeving (vaak op vakantie geweest) werkt hij nu bij de VVV van Fort William. Kom je daar ooit nog eens en wordt je gewoon in het Nederlands geholpen, doe Kees dan de groeten van ons. Vanaf Glen Nevis Caravan and Camping Park heb je uitzicht op de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, de Ben Nevis, 1344 meter hoog, Veel mensen verkijken zich op de wandeling omhoog, (je start vanaf zeeniveau) en boven kan het nog gemeen koud zijn (er ligt nog lang sneeuw). Vanaf de camping hebben we een reddingshelikopter gezien die iemand op heeft gehaald. Maar ondanks dat, hij blijft wandelaars trekken. En het schijnt dat ze zelfs ooit een piano naar boven hebben geduwd!

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Skye Even voordat je bij de brug naar Skye aankomt, ligt het Eilean Donan Castle. Daar staat vaak een doedelzakspeler bij de parkeerplaats. Geef hem iets in zijn muziekkoffer en hij gaat mooi voor een foto staan, en speelt de bekende wijsjes.

Het heeft iets magisch, alleen het woord al: Skye. We wilden erheen vanwege de natuur. En we wilden wel graag mooi uitzicht op zee vanaf de camping. En dat viel niet mee. De eerste paar campings hadden geen uitzicht, en bij één camping konden we niet terecht want we hadden niet gereserveerd. Bovendien wilden ze daar alleen maar caravans, want alle tenten waaiden toch maar kapot. Ons argument dat we op IJsland in een storm bleven staan terwijl IJslanders met een caravan schade hadden opgelopen mocht niet baten: hij had zijn orders!

Een verademing was Kinloch Campsite bij Dunvegan. Een goed gemutste eigenaar, ga maar staan waar je wilt. Camping reglement: Enjoy your holliday! Vers brood om de hoek, alleen is de bakker nogal lui: hij gaat om 10 uur pas open…

Maar dat van die wind, ja, dat klopte toch wel. We zijn wel wat gewend, maar het ging daar toch wel aardig tekeer. Gelukkig recht van achteren, dus daar maar wat extra scheerlijnen. We hebben zelfs het deksel vastgezet aan de grond met een stuk touw en een zware haring. En dan de auto ervoor zetten, dat scheelt natuurlijk altijd. Maar alles klapperde en rammelde, en dan slaap je toch niet lekker. Tsja, aan de kust zijn vaak geen bomen of struiken die nog wat luwte kunnen geven. Hier (maar ook op andere plekken in Schotland aan de kust) viel het ons ook op dat er weinig luifels aan de tenten en caravans zaten. Je leert het daar wel af! Grappig is dat een week of vier na ons een zus en zwager op dezelfde camping hebben gestaan, ook zij hadden nog nooit zo veel wind gehad. Het floot om hun caravan!

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Old Man Of Storr Een beetje tegen regenen aan, typisch weer voor Skye. We wilden er wel op uit, dus naar de Old Man Of Storr. Van de parkeerplaats nog zo’n 45 minuten lopen en dan ben je er. Een rotsklomp van 48 meter hoog, dat is net zo hoog als elf dubbeldeksbussen (staat echt op de bordjes daar). De wolken hingen zo laag dat je hem soms wel en soms helemaal niet zag. Met de wind erbij geen plek om lang te blijven.

Walvissen We hebben in de omgeving van Dunvegan veel zeehonden gezien, en zagen bij de VVV dat er ook walvistochten mogelijk waren vanuit Stein. Daar hadden we wel oren naar! We reserveerden een tocht om 14.30 uur.We gingen op tijd heen, en toen we in de baai bij Stein kwamen, zagen we al een groep van zo’n 20 gewone dolfijnen rondzwemmen! Die zaten er nu een paar dagen. We hadden dus een mooie start, de dolfijnen zwemmen graag met een boot mee, en springen regelmatig uit het water. Een mooi schouwspel! Later tijdens de tocht hebben we nog bruinvissen, zeehonden en meerdere dwergvinvissen gezien. Imposante beesten, jammer genoeg geen staartvin op de foto kunnen zetten.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Ullapool Om vanuit Skye naar Ullapool te rijden, is de weg langs de kust best wel mooi. Op verschillende plekken echter zo smal dat je bij een brede strook een tegenligger moet laten passeren, of even de auto achter je kan laten voorgaan. Wel even in de gaten houden: er zitten ook een paar steilere stukken van 15% in.

In Ullapool was op Broomfield Holiday Park nog één plek (zonder stroom) vrij aan het water, dus we hoefden niet lang te zoeken. Het weer was niet zo mooi, af en toe regen en ook hier veel wind. We hebben in het dorp toch maar eens een stel netjes gekocht die je om je hoofd kan doen tegen de beruchte midges. Want als dan in de avond de buien en de wind weg zijn en de zon langzaam in de zee zakt, krijg je daar weer last van. En voor de truc met de parasol met een muskietennet eroverheen zijn die midges weer net even te klein (of je muskietengaas te grof).

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Fortrose (nabij Inverness) Van Ullapool naar de baai van de Moray Firth is niet zo ver. We wilden ook graag vroeg aankomen om zo een goeie plek uit te zoeken. We hadden echter pech: we wilden graag op camping Rosemarkie (ook van de C&CC) aan de noordkant van de landtong staan, maar deze bleek door reserveren al vol te zijn! Dat is het nadeel van op vrijdagmiddag op de bonnefooi gaan zoeken. (Zus en zwager hadden hier wel mazzel, zij stonden wel op deze camping, en ook nog aan het water!) Maar voor ons was er hoop, in de omgeving is een tweede camping, Fortrose Caravan and Camping Site. Deze ligt aan de zuidkant van de landtong, en daar was nog ruimte. In verband met de wind zochten we een beschutte plek, maar dat lukte niet helemaal.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Tuimelaars In de Moray Firth zwemt een grote groep tuimelaars, de grootste dolfijnsoort. Vanaf onze campingplek zagen we de eerste dolfijnen al, ze sprongen echt uit het water!

Vanaf de vuurtoren op Chanonry Point, de zuidpunt van de landtong, kun je het beste naar de dolfijnen kijken. De meningen lopen een beetje uiteen, maar tussen een uur na laagwater en een uur voor hoogwater heb je de beste kans om ze langs te zien komen. We zijn er twee keer geweest, en beide keren zagen we er meerdere, soms ook een moeder met kalf. Jammer dat door de stevige wind er veel golfslag was, waardoor je ze soms wat laat zag.

We hebben ook hier een boottocht gemaakt naar de dolfijnen, vanuit Cromarty zijn we wederom in een waterdichte overall aan boord gestapt van een rubberboot. Door de wind en de golven viel het eerst niet mee, maar aan het eind van de tocht zagen we toch meerdere dolfijnen vlakbij de boot. Ook nu weer een moeder met kalf. De kans op andere walvisachtigen is hier heel klein.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Loch Ness We zijn de wind een beetje zat, en besluiten om ergens in het binnenland nog wat kastelen te bezoeken. Maar dan willen we wel even langs het beroemde Loch Ness, want je weet maar nooit…

Komen we bij het meer op de parkeerplaats van Urquhart Castle, stapt daar net een Schotse piperband uit een touringcar! Tja, die gaan op het terrein spelen. Dus wij maar entree betalen en erachteraan, die kans laat je niet lopen.

Ze begonnen in regencapes te spelen, maar later brak de zon er wat doorheen en gingen de capes af. Konden we ze mooi in uniform bewonderen! Alleen, het blijft Schotland, geen 10 minuten later kwam er al weer een beste bui aan, en moesten ze afmarcheren in de stromende regen. Wij stonden intussen in de ruïne onder een afdak te schuilen…

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Alford Niet alleen op je Tomtom rijden, ook even op de kaart kijken. We hadden Alford (ten westen van Aberdeen) als bestemming, maar we moesten toch maar niet over de A939. Daar zitten stukken in van 20%, dat is wat teveel voor ons.

De aankomst bij Haughton Caravan Park was super vriendelijk. Het is altijd spannend waar je mag staan met een vouwwagen, wij staan liever tussen de tenten. Maar soms (“do you have wheels”?) moet je juist bij de caravans. Deze keer kregen we zelfs het advies om op het tentenveld te gaan staan, daar is het luwer. Prima!

Dit keer “hoor de wind waait door de bomen”, in plaats van door het tentdoek…

We hebben een paar kastelen bezocht. In Crathes Castle waren van diverse plafonds de balken en tussenliggende planken met allerlei figuren beschilderd, daarnaast had het kasteel ook nog een mooi aangelegde tuin. Craigievar Castle leek eerst niet open te zijn, maar de verbouwing was al een maandje klaar. Alleen de borden stonden er nog. Hier mochten we alleen maar met een gids rond, en we waren de enige bezoekers op dat moment. Deze plafonds waren juist vaak bepleisterd, maar dan wel met allerlei ingewikkelde vormen of met het familiewapen. Natuurlijk veel oude meubels, gebruiksvoorwerpen, een enkel wapen en smalle wenteltrappen. Allemaal aardig, maar we zien toch liever de riddervestingen, dan deze pracht en praalkastelen.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Hadrian’s Wall Aan alles komt een eind. Dus weer terug naar Engelse bodem. De laatste paar dagen wilden we een beetje in de buurt van Newcastle staan, en dan nog even een bezoek brengen aan de Hadrian’s Wall. We hadden een camping op de kaart gezien even ten noordoosten van Hexham, daar ligt Fallowfield Dene Caravan and Camping Park. Een camping met veel vaste plekken, maar gelukkig ook een paar veldjes met toeristische plekken.

Hiervandaan ben je zo bij het mooiste deel van de Hadrian’s Wall. Deze muur heeft toch zo’n 300 jaar lang het Romeinse rijk kunnen beschermen tegen de invallen van “de barbaren uit het noorden”. Onvoorstelbaar hoe de Romeinen met de middelen van toen dit alles hebben kunnen maken.

Het was een mooie afsluiting van onze trip naar Engeland en Schotland. Acht campings bezocht in drie weken, waarbij de Zambezi ook na 10 jaar nog steeds uitstekend bevalt. En dat links rijden, dat was toch best wel te doen.

Aart Kok Zambezi Original vouwwagen

Terug bij de veerhaven van Newcastle stonden we weer keurig op tijd in de rij, en ja hoor, we mochten even op een apart plekje vlak bij de boot gaan staan. Gelukkig waren we niet de enige, later kwam er nog een Holtcamper Spacer bij.

Peter en Rita Hin

Terug naar ervaringen