Het opknappen van je oude vouwwagen

Kan jouw vouwwagen na jaren trouwe dienst wel een opfrisbeurt gebruiken? Of heb je net een tweedehands vouwwagen op de kop getikt die wat liefde nodig heeft? Dan kun je hem met verschillende ingrepen helemaal naar eigen smaak maken. In dit artikel geven we je tips voor het opknappen van je vouwwagen; of je nu gaat voor een bescheiden opfrisbeurt of een complete makeover.  

Grondige schoonmaak

Vaak maakt een grondige schoonmaak van je vouwwagen al een groot verschil. Als alle onderdelen gepoetst zijn en je tent weer helemal fris ruikt, kan je vouwwagen alweer aanvoelen als nieuw. Bovendien kun je je kampeerwagen beter inspecteren (zie volgende stap) als alles schoon en netjes is. Benieuwd hoe je zo’n grondige schoonmaakbeurt aanpakt? Lees ons blogartikel met tips voor het schoonmaken van je vouwwagen

Inspecteren en repareren

Met een grondige inspectie breng je in kaart welke onderdelen van je vouwwagen aandacht nodig hebben. Kijk goed of je tentdoek nog heel is en repareer eventuele gaatjes en beschadigingen. Check ook de ramen, horren en het mechaniek. Verder is het goed om na te gaan of alle tentstokken, haringen en grondzeil nog in goede conditie verkeren. Als dit niet het geval is, kun je losse onderdelen vaak nieuw bestellen. 

Interieur vouwwagen pimpen

Nu het onderhoud van je vouwwagen op orde is, kun je beginnen met het leukste gedeelte van de opknapbeurt: het pimpen van het interieur van je vouwwagen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe kussenhoezen maken. De keuken kun je eenvoudig een nieuwe look geven met meubelfolie, dat verkrijgbaar is in de meest uiteenlopende kleuren. Ook is het mogelijk je binnentent met textielverf te verven in de wasmachine. 

Tip: bedenk vooraf goed welke kleuren en welke stijl je wilt hanteren. Zo voorkom je dat je interieur een bijeengeraapt zooitje wordt. Na het vervangen van vaste onderdelen kun je het interieur afmaken met leuke accessoires, zoals een gezellig tafellampje of een lichtsnoer, een gezellig buitenkleed, opbergdoosjes, en een vaasje voor bloemen. 

Functionaliteiten verbeteren

Een grote opknapbeurt is ook het juiste moment om het gebruiksgemak en de functionaliteit van je vouwwagen te verbeteren. Met een nieuwe achtertent of luifel voeg je extra comfort en ruimte toe aan je vouwwagen. Verder kun je denken aan extra functionaliteiten zoals een disselbak voor extra opbergruimte of een fietsenrek om je tweewielers mee te nemen op vakantie. 

Exterieur vernieuwen

Het exterieur van je vouwwagen kun je ook pimpen. Je kunt je wagen bijvoorbeeld wrappen of schilderen in je favoriete kleur. Uiteraard hoef je niet meteen de hele vouwwagen te schilderen of te wrappen, maar kun je ook kiezen voor een subtiele baan of streep. Zorg bij verven voor een goede voorbehandeling en kies voor aflakverf.

Verder kun je onder meer de velgen van je wagen vervangen voor een extra stijlvolle touch.   

Vouwwagen verduurzamen

Als je je vouwwagen gaat opfrissen, is dit ook hét moment om te verduurzamen. Kies bij elke ingreep voor milieuvriendelijke materialen. Is de tent niet meer bruikbaar, dan kun je ervoor kiezen deze te vervangen en daarmee de vouwwagen een tweede leven te geven. Kies ook voor andere ingrepen voor zo veel mogelijk duurzame materialen. Ook kun je kiezen voor zonnepanelen om op de camping gebruik te maken van zonne-energie!