Hoe kun je een vouwwagen verwarmen?

Kamperen is een unieke ervaring voor iedereen die houdt van het buitenleven. Wakker worden door vogelgeluiden. Een heerlijk borreltje aan het eind van de dag. Genieten van de natuur. Kamperen met een vouwwagen is fantastisch. Maar doordat je zo dicht op de natuur zit, ben je voor je comfort ook sterk afhankelijk van het weer. Wil je bijvoorbeeld in het voor- of naseizoen kamperen? Of naar een relatief kouder vakantiegebied? Wellicht overweeg je zelfs winterkamperen? Dan vraag jij je vast af: hoe kan ik het beste mijn vouwwagen verwarmen? Ontdek ons advies als dé vouwwagen expert! 

De juiste verwarming voor een vouwwagen

Om je vouwwagen te verwarmen, heb je uiteraard een warmtebron nodig. Hiervoor heb je verschillende opties. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. 

Soorten vouwwagen verwarmingen:

  • Gaskachel
  • Elektrische kachel
  • Petroleumkachel

Een gaskachel als verwarming in een vouwwagen

Een gaskachel is een erg bekende methode voor kampeerders om een (voor)tent of vouwwagen mee te verwarmen. Het voordeel van dit soort kachel is dat het snel lekker warm wordt en de kachel ook een groot oppervlak kan verwarmen. Je bent bovendien onafhankelijk van stroomvoorziening. Vooral wanneer je in de winter gaat kamperen, is een gaskachel een goede keuze. 

Daarnaast zijn camping gas kachels vaak compact en mobiel. Hierdoor kun je de kachels eenvoudig verplaatsen. Een extra voordeel is dat gaskachels in allerlei soorten en maten geproduceerd worden. Daarom is er altijd een geschikt model voor jouw vouwwagen en/of voortent.

Onthoud wel dat gas zuurstof nodig heeft en dat je daarom de ruimte goed moet ventileren. Wanneer er te weinig zuurstof is, kan er koolmonoxide vrijkomen. Gelukkig hebben de meeste moderne gaskachels een aantal beveiligingen ingebouwd, waardoor de kachel uitgaat als er te weinig zuurstof is. Ook wanneer de waakvlam uitgaat, zijn veel camping gas kachels zo gebouwd dat de gastoevoer ook direct stopt. Investeer dus in een veilig en hoogwaardig model!

Soorten gaskachels

Er zijn verschillende soorten gaskachels. Globaal zijn dit er drie:

  • Infrarood gaskachel: geeft warmte af door middel van straling. Deze kachel verwarmt dus niet de lucht in de ruimte, maar de mensen en de dieren. Dit soort kachel werkt ook erg snel.
  • Hybride gaskachel: werkt op zowel stroom als gas, waardoor je de verwarming kunt afstemmen op jouw behoeften. Maar je ook verzekerd bent van warmte als de gasfles leeg raakt. 
  • Katalysator gaskachel: een aangename verwarming van de ruimte doordat de warmte gelijkwaardig verdeeld wordt in de lucht. De kachel ventileert daarnaast ook schadelijke stoffen en vocht. Heeft meer tijd nodig om te verwarmen.

Je vouwwagen verwarmen met een elektrische kachel

Makkelijker dan een elektrische kachel wordt het bijna niet. Stekker in het stopcontact en verwarmen maar! Het gebruik van deze kachels is erg eenvoudig en snel. Zorg er wel voor dat je wel een speciale camping kachel aanschaft. Want uiteraard ben je op veel campings gebonden aan een maximale ampère. Hierdoor duurt het verwarmen van een ruimte vaak wel iets langer. Gaat het om een kleine ruimte die je wilt verwarmen? Of is het vooral een verwarming voor een sporadische, druiligere zomeravond? Dan is een elektrische kachel ideaal om de vouwwagen mee te verwarmen.

Een petroleumkachel om de vouwwagen te verwarmen

Een petroleumkachel is een krachtige vorm van verwarmen. Deze kachel kan ik korte tijd een grote ruimte verwarmen. Maar toch is de petroleumkachel minder bekend dan de gaskachel. De brandstof die de kachel gebruikt, is petroleum (ook wel kerosine). Er is ook speciale brandstof beschikbaar voor dit soort kachels. Voor een effectieve verbranding moet je ook bij een petroleumkachel goed ventileren om zo genoeg zuurstof in de ruimte te hebben. 

Je hebt overigens twee soorten petroleumkachels: 

  • Kouskachel 
  • Laserkachel

Kouskachel

Bij deze kachel werkt de ontsteking van de brandstof op basis van batterijen. Je hebt hiervoor dus geen stroom nodig. Binnen een halve minuut is de kachel klaar voor gebruik; erg snel dus! Een nadeel is overigens wel dat je geen temperatuur kunt regelen met een kouskachel. Is de ruimte genoeg verwarmd? Zet dan de kachel weer uit.

Laserkachel

Voor een laserkachel heb je een stroomaansluiting nodig, omdat de brander elektronisch is. Vaak heeft de laserkachel nét iets meer functies, zoals een thermostaat of een timer. De ruimte is ook net iets sneller op temperatuur en er komt wat minder geur vrij. 

Kies de beste kachel voor jouw vouwwagen

Wat de beste oplossing is om jouw vouwwagen mee te verwarmen, is afhankelijk van wat jij zelf prettig vindt en in welke omgeving je de verwarming gaat gebruiken. Hoe snel moet de ruimte warm worden? Hoe groot is deze ruimte? Welke soort warmte vind je fijn? Kies daarom de optie die het beste bij jouw en je Aart Kok vouwwagen past!