Vouwwagen trekken met een elektrische auto – waar je op moet letten

Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet ze steeds vaker. Elektrisch rijden wordt ook steeds toegankelijker. Zo zijn er tegenwoordig meer oplaadpunten, wordt de actieradius beter en is aanbod diverser, zowel qua prijs als eigenschappen. Houd je van kamperen en wil je elektrisch rijden? Dan is een vouwwagen een goede keuze. Het totaalgewicht van een vouwwagen is natuurlijk een stuk lager dan een caravan. Ontdek meer over vakantie vieren met een elektrische auto en vouwwagen!

Kun je een vouwwagen trekken met een elektrische auto?

Wil jij graag elektrisch rijden, maar ook kamperen? Goed nieuws: het wordt namelijk steeds toegankelijker! Het aanbod groeit en groeit. Het is dus mogelijk om met de elektrische auto een kampeervakantie te beleven. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Voorheen was een groot nadeel voor kampeerliefhebbers die elektrisch rijden overwogen, dat bij deze auto’s de trekhaak ontbrak. Of dat een elektrische auto een zeer laag trekgewicht had. Wilde je toch een elektrische auto die een aanhanger aankon? Dan kostte dit een klap met geld. Dit maakte de keuze voor elektrisch rijden voor veel kampeerders lastig. Gelukkig stijgt de vraag naar elektrische voertuigen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer modellen op de markt komen. Met diverse prijskaartjes, uiteenlopende eigenschappen en voor verschillende wensen.

Welke elektrische auto’s kunnen een vouwwagen trekken?

Benieuwd welke elektrische auto’s een vouwwagen kunnen trekken? Dan moet je de volgende zaken in de gaten houden:

o             Trekhaak aanwezig: uiteraard moet de elektrische auto een vouwwagen überhaupt kunnen trekken. Is de trekhaak niet aanwezig? Laat je dan goed adviseren. In veel gevallen is het niet mogelijk omdat de kans bestaat dat de accu beschadigt tijdens het monteren.

o             Trekvermogen: de auto moet voldoende trekkracht hebben om de vouwwagen te trekken. Is er al een kenteken aanwezig? Dan kun je op de site van het RDW de kentekencheck uitvoeren om te zien wat het maximale trekgewicht van het kenteken is.

o             Actieradius: dit is de afstand die de auto kan afleggen zonder van buitenaf energie toe te voegen. Het rijbereik van de auto dus.

o             Koelcapaciteit: niet alle elektrische auto’s hebben voldoende koelcapaciteit om te rijden met een aanhanger.

o             Maximale kogeldruk: hoeveel verticale druk de kogel van de trekhaak aankan.

Naast de eigenschappen van het voertuig, is het ook goed om te weten dat een elektrische auto ‘regeneratief’ remt. Dat betekent dat het voertuig de energie die vrijkomt tijdens het remmen, weer terugstopt in de accu. Dit is een manier van remmen die niet geschikt is voor té zware gewichten. Rijd jij elektrisch of wil je een elektrische auto aanschaffen? Laat je dan goed informeren of vraag extra informatie aan bij de dealer. Zo tref je de juiste voorbereidingen en ga je veilig op pad! De meeste Aart Kok vouwwagens zijn licht genoeg voor elektrische auto’s.

Hoe ver kan je rijden met elektrische auto en een vouwwagen erachter?

Hoe ver je kunt rijden met een elektrische auto met een vouwwagen erachter, is afhankelijk van diverse omstandigheden. Het voertuigtype en de eigenschappen van de auto hangen hiermee logischerwijs samen. Denk bijvoorbeeld aan de actieradius. De actieradius bepaalt het rijbereik van de auto met een volledige energievoorraad.

Er spelen ook factoren mee waar je wellicht minder snel aan denkt. Zoals de rijstijl van de bestuurder. Ook de weersomstandigheden en de rijomgeving beïnvloeden het energieverbruik van de auto. Want net zoals brandstofauto, vragen extra inspanningen meer energie van een elektrische auto.

Verschil in verbruik: wel versus geen vouwwagen achter de elektrische auto

Het aankoppelen van een vouwwagen achter een elektrische auto heeft invloed heeft op het energieverbruik. Ervaringen van klanten geven aan dat de actieradius misschien met 25% verkleind wordt, maar er zijn ook klanten die helemaal geen hinder ondervinden van de vouwwagen. De Aart Kok vouwwagen is immers niet breder of hoger dan de auto.

Hoe weet je de maximale kogeldruk van een elektrische auto?

Wat de maximale kogeldruk is, verschilt per voertuig en trekhaak.  De beste manier om dit te achterhalen, is door de technische gegevens van de elektrische auto te raadplegen. Vaak vind je deze online in databases. Ook in de officiële documentatie en brochures worden deze specificaties meegenomen.

Laden op de camping: hou hier rekening mee

De bestemming is gekozen. De route is uitgestippeld. Nu rest er nog één vraag: kan ik je de elektrische auto opladen op de camping? Daarvoor is het verstandig om een camping met laadpaal te kiezen. Gelukkig zijn dit er tegenwoordig steeds meer!

Op vakantie met de vouwwagen

Dus, kampeer jij graag? Rijd je elektrisch of wil je dit gaan doen? Dan is de vouwwagen een perfect vakantiemiddel. De vouwwagen is namelijk een veel lichtere aanhanger dan een caravan. Hierdoor kost de reis minder energie voor de auto. Daarnaast zorgt een vouwwagen voor de ultieme kampeerbeleving. En kies je voor de vouwwagens van Aart Kok? Dan kies je voor kwaliteit en fantastische afwerking. Dus ook met de elektrische auto kun jij zorgeloos op vakantie met een vouwwagen!