Bandenspanning & bandenmaten voor vouwwagens

Voor elke langere reis moet je de bandenspanning controleren. Dus ook als je vanuit de camping weer huiswaarts vertrekt.

Bandenspanning bij vouwwagens

In warme gebieden kan de bandenspanning snel achteruit gaan. Een goede bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid, maar zorgt ook voor een lager benzineverbruik en een prettiger weggedrag. Vergeet ook vooral het reservewiel niet, al zul je met een goede bandenspanning minder snel een klapband krijgen. Tenslotte adviseren wij de snelheid tot 110 km/u te beperken.

De lijst met banden en bandenspanning treft u hier aan.

Het controleren van de bandenspanning

Als de vouwwagen bij ons weg gaat, voor het eerst of na een controlebeurt of reparatie, kun je ervan op aan dat de bandenspanning optimaal is. In de tussentijd kun je bij nagenoeg elk benzinestation terecht om je banden op spanning te brengen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis of aan het begin van je reis, want de banden mogen niet te warm zijn. Verlaag in elk geval nooit de spanning bij warme banden, want dan kan de spanning te laag worden. Per type band is er een advies bandenspanning. Daarvan vind je op deze pagina een lijst.

Welke soort banden heb ik nodig?

Het draagvermogen van de band is belangrijk. Kunnen de twee banden samen het totale gewicht van de vouwwagen dragen? Als je toegestane maximale massa 750 kg is, dan moet elke band dus 375 kg kunnen dragen. Op de band staat een zogenaamde load index. Dit is bij vouwwagens een cijfer tussen de 60 en 120 waarmee wordt aangegeven hoeveel kg de band kan hebben.  Bij 71 is het draagvermogen 345 kg. Voor een maximaal beladen vouwwagen van 750 kg maximaal kun je het beste een load index van boven de 74 aanhouden.

Aart Kok Uitleg bandenmaat
Op de band staat ook een snelheidsindex. Deze wordt weergegeven met een letter. Hoe verder die letter in het alfabet voorkomt, hoe hoger de veilig snelheid ligt. De letter M staat voor 130 km/u. Houd voor de vouwwagen een index aan die niet lager dan dat is.

Waarom is de bandenspanning zo belangrijk voor een vouwwagen?

  • Als je bandenspanning 25% te laag is, wordt de rolweerstand 10% hoger en dat zorgt weer voor 2% extra brandstofverbruik.
  • Je grip op de weg neemt af bij een te hoge èn bij een te lage bandenspanning. Daardoor wordt je remweg langer en heb je meer kans op slippen.
  • De kans op een klapband is hoger bij een verkeerde bandenspanning.
  • Wil je relaxed achter het stuur zitten met een vouwwagen die stabiel en rustig achter de auto ligt, zorg dan voor een goede bandenspanning.
  • Een te harde band slijt meer in het midden, een te zachte band meer aan de zijkant. Hierdoor moeten de banden eerder vervangen worden dan wanneer de slijtage gelijkmatig over het hele loopvlak verdeeld wordt.

i: aartkok.nl/tips-en-service/service-center

Terug naar overzicht